Non-structural walls and ceilings were removed in order to improve daylight and circulation in the main living space. Skylights were added, allowing filtered daylight to enter the living spaces from four sides of the room.

 

DAWSON HOUSE

The Dawson House, a.k.a. the LongLeaf House, earned its nickname from the abundance of longleaf pine that was concealed inside this 1912 craftsman-style home. The renovation revolved around the simple idea of opening up spaces and taking advantage of original features of the house, such as large windows, natural materials, high ceilings, and passive ventilation. The goal was to make this 100 year-old house last another 100 years.

When we found the house, the original chimney was falling away from the house and taking one large structural wall with it. After re-plumbing the walls, the chimney and fireplace were rebuilt using the original D'Hanis brick. The fireplace was refashioned in a simple stacked-bond pattern. 

Bright, tall spaces are juxtaposed with wooden vestibules, adding rhythm and balance to the simple parti. 

The original Longleaf Pine joists, studs, and wall boards were refinished and re-purposed as collar ties, counter tops, door jambs, shelving, accent walls, and simple furniture that was custom designed and built for the house. 

A local steel fabricator (Well Built Steel) built the shelf brackets and stainless steel hood to match the angle of the brackets.

Skylights illuminate the living area, casting pools of light and shadows from the trees overhead throughout the day. An affordable frosting technique was used on the bottom sashes of windows to provide privacy and balanced diffuse light throughout the house.

Contractor: Long House Builders, Photography: Dror Baldinger, FAIA